En bok från Gidlunds förlag

Roger Svedberg:  I fjärran hörs ett ljud. Slagverkaren i operans mörkaste hörn.  

Operan. En hemvist för de storslagna berättelserna, den magnifika scenografin och de fantastiska rösterna. En operaföreställning är en fest för alla sinnen, ett fyrverkeri av upplevelser.

Tar man sig in bakom scen under pågående föreställning, ser man en annan verklighet. Svartklädda scenarbetare, maskörer och påklädare, alla i full aktivitet. Tekniska lösningar, stora scenografier och strålkastartorn. Det är mörkt och stämningen är laddad.

Fortsätter man ytterligare en bit in, nästan tills man når den bakre väggen av scenrummet, möter man ännu en gestalt. Det står en ensam musiker där, allra längst in i mörkret. Koncentrerad. Ansiktet är lite upplyst av det bleka skenet från en monitor. Förmodligen står det ett notställ och någon form av instrument bredvid. Kanske en klocka som hänger på ett ställ, en virveltrumma eller en stor vindmaskin.

Då händer det.

Åskan börjar mullra, en kanon ljuder i fjärran, en trumma signalerar eller en dramatisk liten vissling hörs någonstans långt, långt borta.

I fjärran hörs ett ljud skildrar pricksäkert och underfundigt slagverkets dramatiska roll, dess storheter och problem. Välkommen till slagverkarens bitvis bisarra tillvaro, som pendlar mellan eufori, bedövande leda och ren skräck.

Roger Svedberg har en lång och gedigen musikerkarriär bakom sig. I snart trettio år har han varit slagverkaren, som i mörkret bakom operascenen, i orkesterdiket och ibland även på scen, skapat alla de ljud som är en så förbisedd del av operakonsten. Sitt passionerade operaintresse till trots har han även hunnit med att etablera sig som jazzmusiker, arrangör, orkesterledare och föredragshållare.

Inbunden 144 s.
Utgivningsår 2020
ISBN 978-91-7844-419-9