En bok från Gidlunds förlag

Kjell Stjernholm:  Från drömmar till Dramaten. Om att utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.  

Teater av och med skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning(IF) är numera nästan en folkrörelse. I studiecirklar, föreningar, estetgymnasier och dagliga verksamheter skapas det som aldrig förr. Många drömmer om att få jobb som skådespelare, men få når anställning. Kanske för att de vägar som erbjuds i allt för stor grad domineras av en social kontext.

I Malmö lyckas man dock. Moomsteaterns skådisar med IF har fått utbildning på teaterhögskolan, är fast anställda skådespelare med marknadsmässig lön, samproducerar med institutionsteatrar på lika villkor och recenseras. Man repeterar en pjäs, spelar en annan och turnerar med en tredje.

Roten till detta är den läranderesa ensemblen gör, där alla sociala, pedagogiska och terapeutiska mål är bannlysta till förmån för ett hundraprocentigt konstnärligt fokus. Här får vi läsa om tänket bakom. Boken ger inga tips om prova-på-teater i största allmänhet eller kul övningar för social utveckling. Den kan användas om du och din ensemble med skådespelare med IF vill jobba hårt för att utveckla konstnärlig kvalitet på scenen.

Kjell Stjernholm grundar Moomsteatern 1987 på unika premisser. Ensemblen ska bara arbeta mot konstnärliga mål, inget annat. 2005 anställs skådisarna med IF enligt avtal. 2012 (40 produktioner och 24 regiuppdrag senare) lämnar Kjell det konstnärliga ledarskapet.

Idag är han nationell samordnare för Studieförbundet Vuxenskolans funktionsrättsområde och författare. Han har fått Kvällspostens Thaliapris, Nationalencyklopedins Kunskapspris och SV:s folkbildningspris.

Inbunden 224 s.
Utgivningsår 2023
ISBN 978-91-7844-498-4