En bok från Gidlunds förlag

Eva Hernbäck:  En trädgård i Lau. Minnen och människor.  

Har du en trädgård, eller är det trädgården som har dig? Du vårdar den till kropp och själ, vad den än hittar på. Utan dina insatser skulle den inte finnas till. Jordplätten är också full av minnen från ett långt liv, precis som ett hem. Minnen av människor du mött och platser du besökt.

När Eva Hernbäck öppnar dörren ut mot sin trädgård på morgonkvisten faller blicken genast på ett ganska pampigt murgröneträd. Det påminner om den vän som för drygt 20 år sedan föreslog att hon skulle plantera just murgröna för att försköna den fula elstolpen mitt på tomten. Nu häckar där både kajor och skogsduvor.

Lite åt höger fångas blicken av en märklig klarblå sak - en gammal slåttermaskin som påminner både om de fattiga människor som här odlade för husbehov för ett sekel sedan, och om en långväga resa till Marocko, landet med den klarblå färgen. Medan de många krolliljorna under det stora päronträdet alltid för tankarna till Linnés Hammarby strax söder om Uppsala. Och vad berättar de späda tulpanerna, dagliljorna och vallmon i mängd, alla arvegods från tidigare ägare?

Eva Hernbäck var journalist på Dagens Nyheter i 40 år. De sista åtta åren fram till pensionen skrev hon främst om trädgård. Egen trädgård fick hon 1997, när familjen köpte den lilla gården Hallbjens i Lau på södra Gotland. Hon har tidigare givit ut bl.a. boken Trädgårdsskolan (2008).
Inbunden 128 s.
Utgivningsår 2023
ISBN 978-91-7844-521-9